LUCERNA IEPERT

Voorlopig is vredesstad Ieper nog niet erkend als UNESCO-erfgoed, maar voor de vijfdejaars van Lucernacollege Houthalen is een bezoek aan de slagvelden van WWI een absolute must. Ze hebben er niet alleen in het Engels een heel hoofdstuk aan gewijd, ook in de les geschiedenis van M.Boonen stond deze periode centraal. Hij buste dan ook samen met M.Cakir en de leerlingen westwaarts. Als een heuse oorlogsvalide zat leerling Tarik in de rolstoel (het betrof een voetbalblessure). In de bus bekeken ze toepasselijk de film ‘War Horse’ van Spielberg. ‘Hill 60’ betekende een authentiek oorlogslandschap met gigantische ‘caterpillar’ krater. In het museum ‘In Flanders Fields’ (genoemd naar het beroemde en geziene gedicht van John Mc Crae) zagen en hoorden ze aangrijpende verhalen en bronnenmateriaal als dagboeken, verder wapens, kleren, paardenskeletten en verminkte gezichten. De loopgrachten kregen eveneens een bezoek net als, de Duitse begraafplaats Langemark en het indrukwekkende Britse Tyne Cot Cemetry. Op de terugweg stond de oorlogsfilm ‘Theeb’ klaar, die een oosterse blik op de Grote Oorlog bracht. Prachtig weer, een rijkgevulde dag maar vooral de boodschap: dit nooit meer!