LUCERNA HERDENKT WOII

1 dag na Wapenstilstand herdachten de zesdejaarsleerlingen van Lucernacollege Houthalen het einde van die andere wereldoorlog. Onder begeleiding van M.Boonen en M.Simons bezochten ze achtereenvolgens de Dossinkazerne in Mechelen en het Fort Van Breendonk. Het eerste is een museum en documentatiecentrum over Holocaust en Mensenrechten. Ze zagen er een film en werden dan rondgeleid door een deskundige gids. Een van de beklijvende anekdotes is dat men de gevangenen vroeg het nummer van hun kapstokje te onthouden vooraleer ze naar de dodelijke douches gingen, dit om paniek te voorkomen. Ze zagen verder foto’s van 3 helden die er als enigen in slaagden gevangenen uit een transporttrein te bevrijden. De gids wees er eveneens op dat niet enkel joodse mensen het slachtoffer werden of zijn van vervolging. Hij eindigde met een pakkende tekst van Nobelprijswinnaar Eli Wiesel tegen de onverschilligheid. In Breendonk konden de leerlingen ook al dankzij een bevlogen gids aan den lijve ervaren wat het betekent om ontmenselijkt te worden. Ze zagen de kantine met foto’s van geëxecuteerde verzetsmensen, de verschrikkelijke slaapzalen, cellen en wc’s waar iedere vorm van elementaire hygiëne ontbrak en zelfs de folterkamer. We trokken allemaal een beetje stiller en wijzer naar onze veilige thuishaven.