QUADRANT VORMT REGERING

De leerlingen van 5 Humane Wetenschappen aan Campus Quadrant bezochten in het kader van hun lessen het Vlaams Parlement in Brussel, samen met hun leerkracht Mevr. Gözet. Ze werden hartelijk ontvangen door de coördinator voor scholen, mevrouw Brebels. Hun gids voor de dag was de enthousiaste Hendrik Bens. Ook hij had een link met Limburg want zijn organisatie de Aanstokerij, die politieke interesse en actief burgerschap wilde aanstoken bij jongeren had enkele jaren geleden een samenwerkingsverband met CC Casino in Houthalen. Hendrik vertelde hen meer over het gebouw (de vroegere loketten van de post) en transparante koepel van het parlement (symbool voor het transparant beleid).

De kunstwerken in het Vlaams parlement (vb. Panamarenko, Fabre en Arne Quinze)  en in de gangen  herinnerden aan totalitaire dictaturen zoals het Naziregime en verwezen naar armoede en mentale gezondheid bij jongeren om politici te herinneren aan hun taak.

Het waren spannende momenten, in de wandelgangen werd hier en daar iets gelekt over de inhoud van het pasgeboren regeerakkoord.  Even zagen we minister Weyts in de gangen. Ook de NVA kopstukken De Wever en Jambon zagen we aan het werk tijdens hun overleg met de partijgenoten.

Hendrik was eveneens onze spelbegeleider bij het simulatiespel ‘overstemmen’. De leerlingen werden in partijen geplaatst. Er werd hevig gedebatteerd over belangrijke onderwerpen zoals mobiliteit, welzijn en onderwijs. Lukte het om de verkiezingsbeloften na te leven en de begroting te volgen of werd het agendapunt van de partij ‘overstemd’ door lobbywerk achter de schermen? Wie vormt een meerderheid en wie blijft ‘de kleine man’? Onze spelbegeleider vond alvast dat we erg goede debatten gevoerd hadden.

De leerlingen hebben genoten van de uitstap en hebben ook geleerd dat politiek veel dichter bij hen staat dan ze denken.

Op de terugweg: Starbucks en Pizzahut…het blijven jongeren!