WEERBAARHEIDSDIALOOG QUADRANT

Het was weer enkele jaren geleden dat de vijfdejaars en de OKAN-ers van Lucernacollege Quadrant Houthalen konden deelnemen aan de Weerbaarheidsdialoog van acteur Jamal Kazza van NEI TRED en zijn medewerkers Niels en Jasper. Nochtans was het hoog tijd om het mentaal welzijn van leerlingen en leerkrachten te verhogen. In het Ontmoetingscentrum te Houthalen zagen ze eerst de hartverwarmende en interactieve solotheatervoorstelling ‘De Trommelaars’ door Jamal. De belangrijkste thema’s van de dag kwamen daar al aan bod: familie, opgroeien, cultuur en geloof, alcohol en drugs, racisme en discriminatie. Door terug te keren naar zijn eigen jeugd in Marokko wist de acteur zelfs heimwee te wekken naar een land waar vele toeschouwers nog niet eens geweest waren. Dan was het de beurt aan de leerlingen. Begeleid door Jamal, Niels en Jasper en de meereizende leerkrachten (de dames Gözet, Topaloglu, Housen en haar collega en M.Simons) werkten ze aan een eigen toneelstukje met visuele kunstwerkjes, dat ze na de lunch op het grote podium opvoerden. Via soms erg persoonlijke getuigenissen wisten ze de harten van de toeschouwers zo te beroeren dat er menige traan vloeide. Dit betekende zoveel als een emotionele ontlading die in deze verwarrende dagen broodnodig is. Je kwetsbaar durven opstellen leidt tot weerbaarheid voor nu en later. Wij raden alle scholen deze pakkende Weerbaarheidsdialoog ten volle aan!